воскресенье, 6 февраля 2022 г.

 ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ВОГНЕГАСНИКА !!!

Ще до появи вогнегасника винахідники придумували різні пристосування для приборкання вогню. У XVII столітті вперше для гасіння почали застосовувати скляні колби з водою, які при пожежі необхідно було відкрити і вилити вміст на вогонь або ж кинути в полум’я.

Пізніше стали використовувати дерев’яні бочки, заповнені водою і оснащені запалом з чорним порохом. Таку бочку з запаленим шнуром закатували у вогнище, де вона вибухала, а вода, яка перебувала всередині, гасила полум’я.

Через деякий час була придумана суміш для гасіння пожежі, яка виготовлялася з відходів миловарних заводів або розведена з водою глина. Інженер Кюн із Саксонії в 1846 році придумав так звану вогнегасних коробку, яка була начинена сумішшю з селітри і сірки. При загорянні ця суміш виділяла газ, який і перешкоджав поширенню вогню.

У 1863 році 7 лютого в США було видано патент на новий винахід, а потім стали з’являтися в Англії, Франції та Німеччини вогнегасні гранати зроблені з тонкого скла. Вони ще мало були схожі на сучасну модель і були наповнені розчинами різних солей, що перешкоджають проникненню вогню.

У 1904 році російський інженер Олександр Григорович Лоран винайшов перший вогнегасник, який поклав початок виробництва в країні хімічних пінних вогнегасників. Порядок його роботи був простим. Необхідно було відкрити клапан, перевернути вогнегасник, а коли з розтруба піде піна його можна застосовувати.

Під час другої світової війни пожежі гасили саме таким способом. Таким принципом і зараз керуються при деяких спалахи. Але вони вже вважаються застарілими.

На зміну їм прийшли порошкові, вуглекислотні, аерозольні та інші вогнегасники. Їх маса значно менше, а швидкість гасіння значно вище. І навіть спеціалізована техніка на різній транспортної базі.

Крім традиційних засобів пожежогасіння існують “екзотічесіке варіанти”. Найменший у світі вогнегасник, отримав назву “Pingy”. Він зовні схожий на гранату. У довжину чотирнадцять сантиметрів, вага 1 кілограм. Його завдання гасіння полум’я на початковому етапі. Він вибухає при перепаді тиску, і вміст обрушується на вогнище спалаху. Зручно зберігати в кожному приміщенні будівлі.

Матеріал взято з сайту https://otipb.wordpress.com






  

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Ювіляри місяця «Гордість і упередження» , також  «Гордість і упередженість»  ( англ.   Pride and Prejudice ) — роман англійської письменни...