вторник, 31 марта 2020 г.

Бібліотеки світу


Бібліотеки світу

       З давніх давен не просто так у одній будівлі збирали книги,  а таким чином намагались зібрати всю світову мудрість в одному місці. 
        Що Ви знаєте про найбільші бібліотеки світу? Небагато чи дещо чули? Не дивлячись на шалену популярніть Інтернету, бібліотеки не зникають, адже вони мають особливе значення і ніколи не зможуть бути заміненими чимось іншим. Пропоную познайомитися з ними ближче.Сайт Вікіпедія пропонує нам список  з 22 найбільших бібліотек. Детальніше з ним можна познайомитися тут.
        Я розповім Вам  детальніше про деякі з них.

Едмонтська бібліотека, Едмонт, Австрія


       Розташована в передгір’ях Альп, ця красива бібліотека є другою за величиною у світі бібліотекою, що знаходиться у монастирі. Зал був розроблений в стилі пізнього бароко за проектом архітектора Йосипа Хьюбера в 1776 році. Аналогів у світі цій споруді за розірами приміщень та фондів немає, у ній міститься 200 000 томів. Стеля тут є надзвичайно вишуканою та історично цінною, вона представлена у формі 7 куполів, які прикрашені фресками авторства Бартоломео Альтомонте. Всі фрески ілюструють різні етапи формування та розвитку людських знань про себе та про Всесвіт. 

Бібліотека Конгресу США

         Бібліотека Конгресу США є найбільшою в світі. Вона знаходиться у Вашингтоні, і її фонд перевищує 155 мільйонів примірників книг 470 мовами. Крім того, тут зберігаються рукописи, аудіозаписи та фільми. А ще вона є однією з найкрасивіших. Тут зібрана література різного характеру, починаючи від шкіл і науково-дослідних організацій, закінчуючи літературою для урядових установ. Ще в XIX столітті урядом був прийнятий закон про те, що будь-яка книга, видана на території США, повинна передаватися в фонд бібліотеки Конгресу хоча б в одному примірнику. Щодня бібліотека поповнюється приблизно на 15 тисяч одиниць, в тому числі і переданих. Таким чином, щорічний приріст літературних примірників тут близько 3 мільйонів.
         Сьогодні колекція настільки величезна, що якщо вибудувати в один ряд усі стелажі, їх протяжність складе майже 1,5 тисячі кілометрів. Для того, щоб прочитати хоча б третина цих книг, не вистачить і життя.

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ, Україна

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського налічує у своєму фонді близько 15,5 млн. книг. Бібліотека імені Вернадського входить до числа найбільших національних бібліотек світу. Вона є також найбільшою бібліотекою за своєю площею в Україні. 27 поверхів будівлі цьому яскраве підтвердження . А ще універсальними інформаційними ресурсами, які тут зберігаються, користується близько 500 000 читачів.
         На останок  пропоную переглянути цікаву презентацію, яка ще додасть Вам знань.Переглянь тут  

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Ювіляри місяця «Гордість і упередження» , також  «Гордість і упередженість»  ( англ.   Pride and Prejudice ) — роман англійської письменни...